Oikeuskansleri ei ole ottanut kantaa Sundqvist-sopimukseen - Lipposen mukaan oikeuskansleria konsultoitiin

SDP luottaa Alhoon



SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Paavo Lipposen mukaan SDP:n puoluehallitus kävi torstaina "perusteellisen ja hyvin vakavan" keskustelun entisen pankinjohtaja ja puolueenjohtaja Ulf Sundqvistin tapauksesta. Alho ilmoitti SDP:n puoluehallituksen kokouksessa olevansa valmis eroamaan tehtävästään. Oikeuskansleri Jorma S. Aalto ei ole ottanut kantaa Sundqvist-sopimukseen - Lipposen mukaan oikeuskansleria konsultoitiin.


Lipponen sanoi, että veroministeri Arja Alhon (SDP) luottamusta ei kukaan asettanut kyseenalaiseksi. Lipposen mukaan asiassa on menetelty lakien mukaan ja asiallisesti.

Kun asia on nostettu eduskunnassa esille, on se selvitettävä, jolloin kaikki tiedot tulevat esiin vielä kerran, Lipponen totesi. Lipposen mukaan pankkikriisin yhteydessä ylivelkaantuneiden asemaa on vielä selvitettävä. Asiaa valmistelee sosiaaliministeri Sinikka Mönkäre (SDP).

Alho halukas eroamaan, jos sitä vaaditaan

Alho ilmoitti SDP:n puoluehallituksen kokouksessa olevansa valmis eroamaan tehtävästään, jos niin halutaan. Kukaan puoluehallituksen jäsenistä ei kuitenkaan tällaista vaatimusta esittänyt. Alhon mukaan on päivänselvää, ettei hän halua vaarantaa sosialidemokraattien moraalista uskottavuutta omilla toimillaan.

- Jos ollaan sitä mieltä, että minä olen toiminut tässä laittomasti, yhteiskunnan etua vastaan ja moraalittomasti tai käyttänyt väärin poliittista harkintavaltaani, ei minun tehtäväni ole saattaa sosialidemokraatteja erityiseen ahdinkoon siitä syystä, Alho sanoi.

Hallitus ei anna tiedonantoa Sundqvist-tapauksesta

Hallitus ei anna eduskunnalle keskustan vaatimaa tiedonantoa Ulf Sundqvistin kanssa sovituista korvausjärjestelyistä. Hallitus harkitsee erilaisia vaihtoehtoja tapaus Sundqvistiin liittyvän asian eduskuntakäsittelyä silmälläpitäen. Vielä keskiviikkoiltana tiedonanto oli yksi mahdollisuus.

Lipponen ilmoitti asiasta eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Tämä merkitsee sitä, että keskusta jättää asiasta välikysymyksen hallituksen vastattavaksi.

Kohua herättäneet Sundqvistin vahingonkorvaukset olivat esillä keskiviikkona myös SDP:n ministeriryhmässä. Asiasta puhuttiin sen jälkeen edelleen hallitusryhmien puheenjohtajien palaverissa.

Keskusta vaati keskiviikkona hallitukselta asiaa koskevaa tiedonantoa. Nyt kun hallitus ei anna luottamuslauseäänestykseen päättyvää tiedonantoa, keskusta tekee pankkikriisin velallisten tasapuolista kohtelua koskevan välikysymyksen.

SDP:n ryhmälle paljon palautetta

SDP:n sisällä Alhon hyväksymä Sundqvistin korvausten sovitteluratkaisu on lisännyt paineita. Kentältä on tullut suuri määrä yhteydenottoja ainakin eduskuntaryhmän kansliaan.

Erään näkyvässä asemassa olevan sosiaalidemokraatin mukaan vallitseva ilmapiiri oli keskiviikkona se, että jotain tarttis tehdä. Pieni ryhmä kansanedustajia on myös viritellyt vaatimusta ministeri Alhon vaihtamisesta.

Alhon osalle on koitunut varsin paljon tapauksia, joista on noussut julkinen kohu. Ennen Sundqvist-sovittelua Alho joutui arvostelun kohteeksi mm. Helsingin juhlaviikkojen taloudenhoitoa, markan ERM-kytkentää ja verotustietojen julkisuutta koskeneissa keskusteluissa.

Pääministeri Lipponen on aina puolustanut vahvasti Alhoa. SDP:n ryhmän liepeillä uskotaan, että tälläkin kertaa kasvava kritiikki ainoastaan lisää Lipposen takinliepeiden leveyttä.

Tuomioja moitti Alhon menettelyä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja arvioi Demarin haastattelussa keskiviikkona, että Lipponenkin joutuu jossain vaiheessa ottamaan huomioon muutkin näkökohdat kuin lojaalisuuden ministereilleen.

Tuomiojan mielestä Alhon olisi pitänyt käyttää harkintamahdollisuutta Sundqvistin tapauksessa toisin, vaikka vahingonkorvausten pienentäminen 15 miljoonasta 1,2 miljoonaan olisikin oikeudellisesti pätevä.

Tuomioja muistuttaa yleisestä oikeudenmukaisuudesta ja vertailusta siihen, miten muita velallisia ja takaajia kohdellaan. Asian selittäminen äänestäjille on Tuomiojan mukaan vaikeaa, ellei mahdotonta.
- Ainakaan minun kykyni eivät siihen riitä, Tuomioja tunnusti.

Perussuomalaisilta ensimmäinen Sundqvist-välikysymys

Sundqvistin vahingonkorvausten sovittelu poiki jo keskiviikkona eduskunnassa välikysymyksen. Sen ensimmäisenä allekirjoittajana oli perussuomalaisten Raimo Vistbacka. Vistbackan ohella kysymyksen allekirjoitti neljä muuta kansanedustajaa.

Koska omaa välikysymystään valmisteleva keskusta ei aio tukea hanketta, nyt jätetty kysymys raukeaa riittävän kannatuksen puuttuessa. Jotta hallituksen tarvitsisi vastata välikysymykseen, sen alle pitää saada kahdenkymmenen kansanedustajan nimet.

Keskusta aikoo jättää oman välikysymyksensä torstaina, jos hallitus ei viimeistään kyselytunnin aikana lupaa tuoda asiaa koskevaa tiedonantoa eduskunnan käsittelyyn.

Vistbackan ohella keskiviikon täysistunnossa luetun kysymyksen takana ovat kristillisten Tauno Pehkonen, keskustan Armas Komi, nuorsuomalaisten Jukka Tarkka ja omassa ryhmässään istuva Pertti Virtanen.

He tivaavat hallitukselta vastausta siihen, kohdellaanko kaikkia pankkikriisin johdosta vahingonkorvaus- tai vastuuvelvollisuuteen tuomittuja tai joutuneita tasavertaisesti.

Välikysymyksen perusteluissa korostetaan, että Sundqvistin tapaus poikkeaa useimmista muista pankinjohtajien vahingonkorvauskanteista siinä, että leväperäisestä luotonannosta koitui taloudellista hyötyä sekä Sundqvistille itselleen että hänen sukulaisilleen.

- Huomionarvoista tässä tapauksessa on vielä se, että vuosikausia Suomen olosuhteissa poikkeuksellisen korkeita tuloja saanut Sundqvist on äkillisesti muuttunut varattomaksi henkilöksi, tekstissä sanotaan.

Välikysymyksessä muistutetaan, että toisen Alhon toimista on tehty ministerivastuulain mukainen muistutus. Lisäksi tapaukseen liittyvistä mahdollisista omaisuuden ja varallisuuden siirroista ulosmittauksen välttämiseksi on tehty poliisille tutkintapyyntö.

Oikeuskansleri ei ole ottanut kantaa Sundqvist-sopimukseen

Oikeuskansleri Jorma S. Aalto sanoo, että hän tai kukaan muukaan oikeuskanslerinvirastosta ei ole ottanut kantaa nk. Sundqvist-sopimukseen. Oikeuskansleri haluaa torstaina julkisuuteen toimittamallaan tiedotteella oikeista julkisuudessa olleita virheellisiä tietoja.

- Ministeri Arja Alho ei ole keskustellut kanssani ns. Sundqvist-sopimuksesta tai siihen liittyvistä oikeuskysymyksistä, oikeuskansleri toteaa.

Tiedotteen mukaan Alho on keskustellut oikeuskanslerinviraston kansliapäällikön Klaus Helmisen kanssa 28. elokuuta yleisellä tasolla maksuvapautuslaista. Helmisen ilmoituksen mukaan keskustelussa ei ollut kysymys Ulf Sundqvistia enempää kuin ketään muutakaan henkilöä koskeneesta asiasta.

- Tiedossani ei ole, että kukaan muukaan virastossani olisi ottanut kantaa ns. Sundqvist-sopimukseen. Täällä on vireillä asiaan liittyviä kanteluja, oikeuskansleri toteaa.

Viimeksi oikeuskansleriin viittasi torstaiaamuna pääministeri Lipponen. Lipposelta kysyttiin SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen, onko poliittinen uskottavuus Alhon tai sosiaalidemokraattien kohdalla koetuksella Sundqvistin tapauksen takia.

- Ministeri Alho on hyvin tarkkaan tämän asian hoitanut sillä tavoin, että hänen alaisuudessaan sitä on valmisteltu lakien ja säädösten mukaisesti, oikeuskansleria on tässä asiassa konsultoitu ja vastuulliset virkamiehet ovat tämän asian käsitelleet, Lipponen sanoi.

Alho korosti SDP:n puoluehallituksessa, ettei hän ole käynyt keskusteluja oikeuskanslerinviraston kanssa tapaus Sundqvistista. Sen sijaan hän on saanut neuvoja viraston kansliapäälliköltä Klaus Helmiseltä siitä, onko laillisesti mahdollista tehdä vahingonkorvauskanteesta sopimuksia.

Alhon mukaan muiden pankinjohtajien korvausten osalta aiotaan noudattaa samaa linjaa kuin Sundqvistin tapauksessa, kun näistä jutuista saadaan päätökset korkeimmasta oikeudesta. Sovitteluun vaikuttaa se, mikä on heidän maksukykynsä ja tulotasonsa.

STT-IA
3.10.1997


POLITIIKKA -SIVULLE