Perinteisestä koirasta tai kissasta ei ole enää lemmikiksi?

Tamagotchit viedään käsistäKeinotekoiset lemmikit eli tamagotchit ovat leluteollisuuden kuluvan vuoden ylivoimainen hittituote. Virtuaalilemmikkien kehittäjä, japanilainen Bandai, voi paukutella henkseleitä: lelua ei tarvitse markkinoida jenilläkään.


Tieto vempeleistä leviää ympäri planeetan ns. viidakkorummun avulla.
- Tavallisesti tekisimme tuotteelle mainoksen TV:n piirrosohjelman väliin. Tamagotchien osalta informaatio kuitenkin leviää suusta suuhun, ylpeilee Bandain lelupuolen nokkamies Ikuo Shibata.

Hän muistuttaa, että Bandailla on sääntönä käyttää kymmenesosa lelun tuotosta mainoksiin. Nyt säännöstä poikettiin. Keinolemmikkien ainoat PR-kulut ovat syntyneet siitä, että puhelintilausten tulvaan vastaamaan oli palkattava lisää väkeä.

Voitot pysyvät salaisuutena

Japanilaiseen tapaan Shibata ei suostu keskustelemaan lelun tuomista voitoista tai lelun valmistuskuluista. Bandaita on jo ehditty syyttää tamagotchien tuotannon hidastelusta, jotta huimasti kysytyn lelun hinta kohoasi. Shibata kiistää syytteen jyrkästi.

- Emme ole koskaan tarkoituksellisesti jarruttaneet lelujen saatavuutta. Päinvastoin haluamme pitää niiden hinnan vakaana, mutta samalla lisätä niihin uusia ominaisuuksia.

Lisäpiirteiden tuominen elektronisiin lemmikkeihin saattaa olla muutakin kuin pyyteetöntä kehittelytyötä. Uusimman sukupolven tamagotcheja ei niin vain kopioida piraattiversioiksi.

Shibatan mukaan lelun kysynnän ja tarjonnan epäsuhtaan on hyvä syy. Virtuaalilemmikkien kysyntä yksinkertaisesti kasvoi niin suureksi, että 11 sitä valmistavaa tehdasta eivät pysty täyttämään tarvetta.

Vastaisku käynnissä

Keinolemmikkejä vastaan näyttää jo kuitenkin syntyneen vastaisku. Esimerkiksi koulut Yhdysvalloissa, Filippiineillä, Thaimaassa ja Hongkongissa ovat kieltäneet tamagotchit. Kiinan viranomaiset niin ikään ovat arvostelleet leluja ankarasti.

- On erilaisia mielipiteitä siitä, ovatko nämä lelut hyvästä vai pahasta. Meidän näkökulmastamme tamagotchien leviäminen ulkomaille on hyvä, mutta vastustamme täysin niillä leikkimistä koulutuntien aikana, valmistajan edustaja linjaa.

Tamagotchit tulivat myyntiin viime marraskuussa. Keinolemmikkejä on myyty nyt 10 miljoonaa kappaletta Japanissa ja viisi miljoonaa ulkomailla. Bandai laskee, että ensi maaliskuuhun mennessä virtuaalieläimen on hankkinut yhteensä 40 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

STT-IA
29.8.1997


TALOUS -SIVULLE