Kiina ei avaa telemarkkinoitaanKiina ei avaa toistaiseksi jättimäisiä telemarkkinoitaan ulkomaisille yrityksille. Televiestintäministeri Wu Jichuan sanoi tiistaina, etteivät olosuhteet Kiinassa ole vielä sellaiset, että markkinat voitaisiin avata ulkomaisille investoinneille.


Kiina ei toistaiseksi anna ulkomaisten yritysten hoitaa televerkkoja Kiinassa. Se kuitenkin tarvitsee paljon pääomaa laajentaakseen telepalveluja maassa. Wun mukaan Kiina pyrkii kokoamaan ulkomailta rahoitusta telesektorin laajentumiseen.

Kiinan posti- ja teleministeriöön kuuluva China Telecom on sopinut ostavansa 5,5 prosentin osuuden Hongkong Telecommunications -yhtiön osakkeista. Kaupat tehdään Hongkong Telecommunicationsin brittiläisen emoyhtiön Cable and Wirelessin kanssa, ja se on lietsonut arvailuja, joiden mukaan Cable and Wireless saisi oikeuden toimia Kiinan markkinoilla.

Lainsäädäntö kehittymätön

Kiina on aiemmin asettanut vuoden 2010 rajaksi, jota ennen se ei ainakaan avaa telemarkkinoitaan ulkomaisille yrityksille. Sitä kuitenkin painostetaan aikaistamaan päivämäärää Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa käytävissä jäsenyysneuvotteluissa.

Wu sanoi tiistaina, ettei Kiinan lainsäädäntö ole vielä riittävän kehittynyt taatakseen vapaan kilpailun. Posti- ja telesektoreita ei ole erotettu toisistaan, eivätkä ulkomaiset yritykset Wun arvion mukaan halua sijoittaa tappiolliseen postitoimintaan. Lisäksi Kiinan hallitus asettaa telepalvelujen hinnat eivätkä ne määräydy vapailla markkinoilla.

Lisää puhelimia

Wu piti ongelmana myös sitä, etteivät ulkomaiset yritykset ole valmiita sijoittamaan tappiollisiin hankkeisiin, joilla kehitetään televerkkoja Kiinan syrjäseuduilla. Hän mainitsi esimerkkinä yli 2700 kilometrin mittaisen optisen kaapelin vetämisen Lanzhousta Tiibetin pääkaupunkiin Lhasaan.

Lanzhousta Lhasaan kulkevan kaapelin on arvioitu maksavan 73 miljoonaa dollaria (lähes 398 miljoonaa markkaa) ja sen on määrä valmistua joulukuussa 1998.

Kiina pyrkii lisäämään puhelimella varustettujen kotitalouksien määrää 10 prosenttia vuoteen 2000 mennessä. Wun mukaan kaupungeissa lisäystavoite on 30-40 prosenttia.

Nykyisin Kiinassa on 72 puhelinta tuhatta asukasta kohti. Kaupungeissa puhelimia on 240 tuhatta asukasta kohti. Kiinan posti- ja telesektorin liikevaihto kasvoi tämän vuoden alkupuoliskolla 32,9 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Trendi tiedossa Nokialla

Uutinen Kiinan telemarkkinoiden pysymisestä suljettuna ei tullut yllätyksenä Nokialle, jolla on miljardien arvosta sopimuksia televerkkojen toimittamisesta Kiinaan. Kiinan alueen tiedotuspäällikön David Stonehamin mukaan suuntaus on ollut Nokian tiedossa jo pitkään.

- Kiinalaiset haluavat pitää tietoliikennebusineksen omissa käsissään. Siksi Nokia onkin kehitellyt suhteita Kiinaan yhteisyritysten kautta. Meillä on Kiinassa kaikkiaan viisi yhteisyritystä, hän sanoi tiistaina.

Stonehamin mukaan Kiina on Nokialle erittäin tärkeä kauppakumppani, jonka valtavat markkinat ovat hiljalleen avautumassa.

STT-IA
29.8.1997


TALOUS -SIVULLE