BACK
Pääkirjoitus

Päätoimittaja Ilkka Ahtokivi


29.8.1997

Tapaus Eeva Vuori

Irtonumeromyynnillä elävää nk. keltaista lehdistöä on viikkokausia puhuttanut tapaus Eeva Vuori. Jutussa on kysymys pohjimmiltaan siitä, että vuonna 1995 korkeimman oikeuden ylimääräiseksi oikeusneuvokseksi nimitetyn Vuoren aviomiehen väitetään ottaneen vastaan ns. ”mustaa kauppahintaa”, ja näin välttäneen osan kiinteistönkaupasta valtiolle menevästä leimaverosta.

Eeva Vuoren elämän repostelu on jatkunut jo viikkoja, eikä asiaa ole Vuoren kannalta laisinkaan helpottanut se, että hän on itse omilla haastatteluillaan pidentänyt keskustelun ja riepotuksen jatkumista.

Viimeinen tikki Eeva Vuoren tapauksessa oli kai se, että korkein oikeus palkkasi tiedotuskonsultin mainettaan puolustamaan. Tämä, jos joku, herätti keltaisen lehdistön. Että on oikein palkattu konsultti Vuoren puolesta heitä jymäyttämään...

Torstain Iltalehti tietää, että ”oikeuslaitos on tänään pahimmassa kriisissään”. Kansalaisten usko oikeuslaitokseen on menetetty, eikä asiaa paranna lainkaan se, että asiassa syyttämättäjättämispäätöksen tehnyt syyttäjä perusteli aikanaan ratkaisuaan sillä, että Vuoren tietämä musta kauppahinta aiheutti valtiolle vain vähäisen vahingon suhteessa hänen tuloihinsa ja vuosittain maksamiensa verojen määrään.

Tästähän syntyi myräkkä siitä, onko rikkaan tekemä rikos vähäisempi kuin köyhän. Suhteutetaanko esimerkiksi anastetun omaisuuden arvo anastajan omaisuuteen tai veroihin? Syyttäjä on sittemmin myöntänyt, että hän perusteli päätöksensä väärin.

Keskustelun jatkuessa on vaadittu tuomarien nimittämiskäytännön muuttamista ja kajoamista periaatteeseen, että tuomari on erottamaton. Hänethän voidaan nykyisin erottaa pääsääntöisesti vain virkavirheen vuoksi.

Unohtunut on, että sellaista Eeva Vuoren ei ole edes väitetty tehneen.

Jopa Tasavallan Presidentti on mennyt antamaan lausuntoja Vuoren menettelystä, mikä on oloissamme äärimmäisen epätavallista.

Tuomarien erottamattomuuden periaate on aikoinaan säädetty siksi, että tuomari voi olla puolueeton. Ilman, että hänen tulee toimia esimerkiksi poliittisten suhdanteiden mukaan. Tämä periaate on niin tärkeä, ettei sitä yhden Vuoren vuoksi pidä hylätä. Palauttakoon oikeuslaitos luottamuksensa omin keinoin.

Tiedotusvälineiden hampaisiin joutuneen on äärimmäisen vaikea puolustautua. Siitä meillä on viime vuosiltakin monta esimerkkiä. Keltainen lehdistö toimii omalla logiikallaan: lööpit myyvät ja lehteä on myytävä.

Tämän logiikan iloja on ulkomailla kärsinyt mm. Englannin kuningashuone, johon kohdistuvat kirjoitukset elättävät suuren osan Englannin keltaisesta lehdistöstä.

Viime vuosina muoti on entistä enemmän levinnyt myös Suomeen ja varmaa on, että se on tullut jäädäkseen tuomitaanpa vastaavat päätoimittajat minkälaisiin sakkoihin ja korvauksiin tahansa. Tärkeintä on levikki.

P.S.

Korostettakoon nyt vielä, että tämä kirjoitus ei ole kannanotto siihen, tulisiko Eeva Vuoren erota vai ei, ja onko hän toiminut oikein vai väärin.

ILKKA AHTOKIVI