Runsas omenansyönti pienentää keuhkosyöpäriskiä



Paljon omenia syövien suomalaisten riski sairastua keuhkosyöpään on pienempi kuin niillä maamiehillä, jotka eivät omenoista piittaa.


Tällaiseen johtopäätökseen päädyttiin Kansanterveyslaitoksen ja Kansaneläkelaitoksen laajassa väestötutkimuksessa, jossa seurattiin 10 000 suomalaisen ruokavaliota ja sairastuvuutta syöpään 25 vuoden ajan. Tutkimus on julkaistu arvovaltaisessa American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Omenien kyky pienentää keuhkosyöpäriskiä juontaa juurensa siitä, että omena sisältää paljon flavonoideja, joilla tutkimusten mukaan on antioksidanttisia vaikutuksia. Flavonoidit ovat laaja yhdisteryhmä maku- ja väriaineita, ja niitä esiintyy hedelmissä ja vihanneksissa.

- Tutkimuksessa selvitimme haastattelujen avulla ihmisten ruokavaliota, ja sitten laskimme, kuinka paljon flavonoideja he saavat ravinnostaan, kertoo dosentti Paul Knekt Kansanterveyslaitokselta.

Flavonoidit suojaavan syövältä alle 50-vuotiaita

Suomalaistutkimuksessa havaittiin voimakas yhteys runsaasti flavonoideja sisältävän ruokavalion ja pienen syöpäsairastuvuuden välillä. Tutkimus on ensimmäinen suuri väestötutkimus flavonoidien vaikutuksesta syöpätauteihin.

Eniten ruoastaan flavonoideja saaneilla oli 20 prosenttia pienempi riski sairastua syöpään kuin niillä, jotka saivat flavonoideja ravinnon mukana vähiten. Keuhkosyöpäriskiä flavonoidipitoinen ruokavalio vähensi peräti 45 prosenttia.

Flavonoidien myönteinen vaikutus oli suurin alle 50-vuotiailla, joiden riski sairastua keuhkosyöpään pieneni flavonoidipitoisen ruoan myötä 85 prosenttia. Tupakoivilla henkilöillä riski pieneni 70 prosenttia. Sen sijaan yli 50-vuotiailla ja tupakoivilla flavonoidipitoisen ruoan vaikutus keuhkosyöpäriskiin oli vähäinen.

Suomalainen ruokavalio sisältää yleensä vähän flavonoideja monen muun maan väestön ruokavalioon verrattuna. Meillä flavonoideja saadaan erityisesti sipulista, omenista ja muista hedelmistä sekä marjoista. Kasvisten lisäksi flavonoideja on myös teessä ja punaviinissä.

Flavonoiditutkimuksia tehtävä lisää

- Yleistystä flavonoidien syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta ei kuitenkaan voida tehdä, ennen kuin vastaavia tuloksia saadaan useammista laajoilla ihmisryhmillä tehdyistä tutkimuksista, Knekt toppuuttelee. Hän muistuttaa, että flavonoidit ovat niin runsaslukuinen joukko yhdisteitä, että osa niistä saattaa vaikuttaa myös negatiivisesti terveyteen.

Knekt kertoo, että Kansanterveyslaitoksella kehitetään parhaillaan analyysimenetelmää flavonoidien mittaamiseksi suoraan verinäytteestä.

- Verestä mitattava arvo on tarkempi, kuin mitä ravintohaastattelujen perusteella saadaan, hän korostaa.

Aiemmin Suomessa tehdyssä tutkimuksessa flavonoideilla on havaittu olevan yhteyttä myös sepelvaltimotautiriskin pienenemiseen. Flavonoideilla arvellaan olevan merkitystä myös sydäntautiriskin pienentämisessä. Asiaa on selvitetty laajoilla väestötutkimuksilla Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Hollannissa.

FF-IA
29.8.1997


AJASSA -SIVULLE