Andrew Rosindell - nykykonservatiivi, joka uskoo kuolemanrangaistukseen

Brittikonservatiivien oikeistosiipi uskoo vaalivoittoon 2002Britannian konservatiivipuolueen oikeistosiipi kaappasi viime vaalien jälkeen vallan puolueessaan. Sen mielestä Margaret Thatcher oli viime kevään vaalien todellinen voittaja kummassakin pääpuolueessa. Andrew Rosindell kertoo, mitä nykykonservatiivi ajattelee puolueensa edustamista arvoista ja saarivaltakunnan poliittisesta tulevaisuudesta.


Andrew Rosindell on uuden sukupolven brittipoliitikko. Kuusikymmentäluvulla syntynyt Rosindell aloitti poliitikon uransa 70-80 -lukujen vaihteessa ja on sen jälkeen ehtinyt toimia monenlaisissa kunnallisissa ja valtakunnallisissa luottamustehtävissä. Nykyään hän on aktiivisesti mukana puolueensa kansainvälisessä toiminnassa.

Parlamenttiin Rosindell on ollut ehdolla kahdesti. Viime kevään vaaleissa hän saattoi vain levitellä käsiään työväenpuolueen viedessä parlamenttipaikan myös hänen omassa Glasgow Provanin vaalipiirissä.

Syyt massiiviseen vaalitappioon olivat Rosindellin mielestä ennenkaikkea John Majorin heikossa johtamistavassa ja ihmisten halussa vaihtaa hallitusta vain periaatteen vuoksi.

- Konservatiivipuolue menestyy parhaiten silloin, kun ajamme reilusti oikeistolaista, vahvaa isänmaallista ja periaatteellista politiikkaa. Margaret Thatcher teki juuri niin, ja voitti joka kerta. Uskon, että myös William Hague tekee niin - olen siitä varma, hän vakuuttaa.

Puolue on yhtenäinen

- Konservatiivit ovat nyt yhtenäisinä uuden johtajan takana. Hän on laittanut puoluekoneiston täydelliseen remonttiin, ja onnistunut lopettamaan jahkailun Eurooppa-politiikkamme suhteen.

- Puolueen sisällä ei oikeastaan ole mitään fraktioita. Vasemmistosiiven reformistiryhmä (Tory Reform Group) ei ole vakavasti otettava tekijä enää. Oikeistosiipi (The Conservative Way Forward) on jatkuvasti vahvistunut.

- Voi olla, että on joitakin puolueen äärivasemmiston edustajia, jotka eivät ole tyytyväisiä nykytilanteeseen, mutta meidän on ajateltava laajempaa kokonaisuutta.

Rosindell ei usko, että kysymys Britannian EU-politiikasta enää tulevaisuudessa jakaisi puoluetta.
- Jos niin käy, silloin se tapahtuu suhteessa 98 prosenttia vastaan ja kaksi puolesta. Tuskin kukaan enää nykyään uskoo, että Britannian etu olisi täysin Euroopan unionista riippuvainen.

Brysselistä sosialistista hölynpölyä

- Me haluamme vapaakauppaa, hyvät suhteet ja yhteistyötä muun Euroopan kanssa. Me vastustamme poliittista unionia, talous- ja rahaliittoa sekä kaikkea mahdollista sosialistista hölynpölyä, jota Brysselistä nykyään tyrkytetään.

- Euroopalla on nyt valtavia talousongelmia siksi, että jotkin maat eivät ole onnistuneet toteuttamaan thatcheristisiä uudistuksia. Niiden on aika lakata olemasta idealisteja ja keskitytävä rakentamaan todellista vapaakaupan Eurooppaa. Myös Keski- ja Itä-Eurooppa olisi nopeasti otettava mukaan tähän kehitykseen.

Yritysmaailma ei ymmärrä omaa etuaan

Rosindellin mielestä konservatiivipuolueen arvot ovat koko ajan pysyneet samoina.
- Me olemme edelleen puolue, joka asettaa kansakunnan edelle, uskoo perhearvoihin, vapaaseen yrittämiseen, vahvaan puolustukseen, ankariin rangaistuksiin ja valtion minimalistiseen rooliin, hän luettelee.

- Thatcherin ajatukset dominoivat edelleen. Hän olikin viime kevään vaalien todellinen voittaja: uusi konservatiivinen työväenpuolue voitti vaalit hänen opeillaan.

Britannian EMU-myönteinen yritysmaailma tuki Tony Blairia jo ennen vaaleja. Rosindellista se on käsittämätöntä.

- Jotkut liikemiehet vain pitävät kaikkea itsestään selvänä. He ovat menestyneet niin hyvin konservatiivipuolueen rakentamassa vapaassa markkinataloudessa, että uskovat, että heillä on varaa sosiaaliseen omaantuntoon äänestäessään työväenpuoluetta, hän lataa.

Rosindell uskoo kuitenkin, että yritysmaailma siirtyy nopeasti William Haguen taakse, huomatessaan mitä työväenhallitus todella tarkoittaa.

Kuolemantuomion kannattaja

Rosindell kuuluu myös siihen puolueensa enemmistöön, joka kannattaa kuolemantuomiota.

- Mielestäni kuolemantuomio on oikea rangaistus ensimmäisen asteen murhasta. Se toimii myös pelotteena. Kylmäverisesti tappavien terroristien, lastenmurhaajien ja muiden tulee tietää, että he riskeeraavat omankin elämänsä, hän perustelee.

Andrew Rosindellista on täysin mahdollista, että Hague johtaa konservatiivit vaalivoittoon jo 2002.

- Katso vaikka työväenpuolueen aikaansaannoksia ensimmäisen puolen vuoden ajalta: seitsemäntoista veronkorotusta, vuokrat ovat nousseet, korot ovat nousseet, opiskelijoiden on maksettava lukukausimaksuja, sairaalahoito on tullut maksulliseksi, neljä kansanedustajaa erottu skandaalin vuoksi, Britannia myytiin Amsterdamissa jne.

- Konservatiivipuolueen ei kuitenkaan pidä jäädä odottelemaan Blairin luhistumista, vaan nyt on rakennettava modernia puoluekoneistoa. Samalla meidän on tuotava esiin omia arvojamme.

- Enemmistö briteistä - myös työväestöstä - on oikeistolaisia. He rakastavat maataan, eivätkä halua Euroopan unionia meitä pomottamaan. He haluavat kovempia rangaistuksia ja enemmän vapautta hallinnoinnin sijaan.

- He ovat antaneet konservatiivien hallita kahta kolmasosaa tätä vuosisataa, ja antavat jälleen. Silloin voimme jatkaa työtä jonka rouva Thatcher aloitti, uskoo Rosindell.

JORI ARVONEN
29.8.1997


ULKOMAAT -SIVULLE