Kunnon kalamies tainnuttaa ja laskee veren



Kalan laatu huononee, jos sitä säilytetään elävänä pyynnin jälkeen. Tämä johtuu kalan lihaksiin kertyvästä maitohaposta. Oikealla alkukäsittelyllä kalasta tulee maukkaampaa ja se säilyy paremmin. Kala säästyy myös hitaalta tukehtumiskuolemalta.


Kala tainnutetaan ensin napakalla iskulla pääkoppaan hieman silmien tasalta taaksepäin. Iskun osuminen oikeaan kohtaan takaa nopean kuoleman ja stressitilan päättymisen.

Opettele oikea pistokohta

Seuraavaksi kalasta lasketaan veri. Se tapahtuu yhdellä kapean veitsen pistolla kidusten ja sydämen väliseen verenkiertoon hieman vaaleasta valtimokeosta eteenpäin.

Kalan kurkkua ei kannata katkaista. Liian eteen osunut pisto estää veren tehokkaan valumisen. Jos pisto osuu sydämeen, sydän ei pysty pumppaamaan verta ulos verenkierrosta.

Veri kannattaa laskea, koska se on bakteerien kasvualusta. Kalan maku ja rakenne säilyvät paremmin saaliissa, joka on verestetty eli josta veri on laskettu. Tainnutuksen ja verenlaskun jälkeen saaliskalan oikeaan alkukäsittelyyn kuuluvat perkaus ja jäähdytys.

FF-IA
29.8.1997


AJASSA -SIVULLE