Huttu-Juntuselta löytyi ymmärrystä monopolille alkoholiasioissa



Sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntusen (vasl) mielestä monopolijärjestelmä on ollut hyvä keino alkoholijuomien kulutuksen hillitsemisessä.


- Ei ole kovin pahaa holhoamista, jos yhteiskunta pyrkii tietoisesti ehkäisemään alkoholijuomista aiheutuvia haittoja mm. monopolin avulla, Huttu-Juntunen arvioi Valtakunnallisten päihdepäivien avajaisissa maanantaina Helsingissä.

Kaksipäiväinen kokous kerää pääkaupunkiin yli 400 osanottajaa, jotka ovat pääasiassa päihdehuollon ja ehkäisevän päihdetyön asiantuntijoita ja työntekijöitä. Päivien järjestäjinä ovat Terveyden edistämisen keskus, sosiaali- ja terveysministeriö sekä päihdehuollon valtakunnallinen yhteistyöryhmä.

EY-tuomioistuimen ratkaisua odotetaan

Sosiaali- ja terveysministeriössä odotellaan parhaillaan EY-tuomioistuimen ratkaisua ruotsalaista monopolijärjestelmää koskevassa oikeusjutussa.

Huttu-Juntusen mielestä kesällä jäi vähälle huomiolle se seikka, että EFTA:n tuomioistuin antoi lähes samanlaisessa tapauksessa vahvan tukensa Norjan alkoholijärjestelmälle nimenomaan sen vuoksi, että järjestelmä on rakennettu sosiaali- ja terveyspoliittisille perusteille.

Mikäli EY-tuomioistuin hyväksyy järjestelmän periaatteet, on Huttu-Juntusen mukaan täysin Suomen omien päätösten varassa, mitä teemme.

- Kun joudumme joka tapauksessa alentamaan alkoholiveroamme, ei ole mielekästä vapauttaa samalla alkoholijuomien jakeluteitä ja siten tietoisesti nostaa alkoholijuomien kulutusta. Varsinkaan kun tiedämme kaikki, kuinka vaikeaa on saada lisää resursseja hoitopuolelle, hän muistutti.

Siirtyykö vastuu kuluttajalle?

Terveyden edistämisen keskuksen toiminnanjohtajan, lääketiet. tri Harri Vertion mielestä päihteitä suuremmat asiat heiluttavat alkoholi- ja huumepolitiikkaa Suomessa.

- Euroopan unionin päätökset vaikuttavat alkoholin saatavuuteen, Ruotsissa käytävällä oikeudenkäynnillä vähittäismyynnistä on vaikutuksia meidänkin viinakauppaamme ja 101 suomalaista kansanedustajaa on sitä mieltä, että kun Suomessa viini on ruokajuoma, niin sitä pitää saada nykyistä helpommin, hän harmitteli.

Vertio katsoo, että Suomessa tärkeinä pidettyjä terveyshaittoja ei tässä keskustelussa enää ole paljonkaan muistettu.

- Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että terveyshaitat ovat ongelmajuojien oma asia. Näkyvästi ovat myös esiintyneet ihmiset, jotka ovat sitä mieltä, että päihteiden takia haittoja kokevat ihmiset ovat veronsa maksaneet ja oman hoitonsa moneen kertaan kustantaneet, hän hämmästeli.

Syrjäytyneet naiset

Tamperelaisen Naisten suojakodin asumisyksikön johtaja Arja Loukola kuvasi päihdeongelmaisen syrjäytyneen naisen elämää:

- Näiden naisten elämä on sietämätöntä; arkeen kuuluu aina väkivaltaa, päihteitä, nälkää, kylmyyttä ja seksuaaliseen väkivaltaan alistumista. Ilman apua he eivät selviydy. Näitä naisia täytyy auttaa pääsemään pois tästä elämänsä vaiheesta.

- Naisten suojakodissa syntyy usein vahva yhteishenki naisten kesken - se vie ja kantaa asioita eteenpäin. Tällä haluan puolustaa sitä, että naiset tarvitsevat omia hoitopaikkoja, joissa he saavat olla naisia, Loukola korosti.

STT-IA
2.9.1997


POLITIIKKA -SIVULLE