Maailmanpankki: Talouskasvu ei ole poistanut köyhyyttä Aasiasta



Joidenkin Aasian maiden nopea talouskasvu ei ole poistanut köyhyyttä alueelta, ja köyhyysongelma saattaa jopa uhata Aasian vaurautta tulevaisuudessa, arvioi Maailmanpankki tiistaina.


Pankin kahden selonteon mukaan Itä-Aasian ennen näkemättömän nopea talouskasvu on johtanut myös köyhyyden rajuun vähenemiseen. Sen sijaan esimerkiksi Intiassa talouden kehitys on ollut hitaampaa, ja maassa elää yhä 300 miljoonaa ihmistä köyhyysrajan alapuolella.

Maailmanpankin tilastojen mukaan Itä-Aasian maissa köyhyys on kahden viime vuosikymmenen aikana laskenut rajummin kuin missään muualla kehitysmaissa. Kun Itä-Aasiassa vuonna 1975 kuusi ihmistä kymmenestä eli köyhyysrajan alapuolella, nykyisin vastaava luku on kaksi kymmenestä.

Köyhistä 92 prosenttia asui vuonna 1975 Itä-Aasian kahdessa runsasväkisimmässä maassa, Kiinassa ja Indonesiassa. Sen jälkeen köyhien määrä on Kiinassa supistunut 63 prosenttia ja Indonesiassa 82 prosenttia. Vielä enemmän köyhien osuus on laskenut Malesiassa (95 prosenttia) ja Thaimaassa (90 prosenttia).

Köyhyyden väheneminen näkyy myös muissa sosiaali-indikaattoreissa kuten lapsikuolleisuudessa, odotettavissa olevassa eliniässä ja koulua käyvien lasten lukumäärässä.

Tuloerot kasvamassa

Kaikesta huolimatta Itä-Aasian maiden olisi Maailmanpankin mukaan syytä tehostaa köyhyyden vastaista kamppailuaan. Pankki huomauttaa, että tuloerot ovat jälleen kasvamassa, vaikka Itä-Aasian talousihmeen tunnusmerkkinä pitkään pidettiinkin juuri tuloerojen kaventumista ja jatkuvaa talouskasvua.

Köyhyys on edelleen laajalle levinnyttä ns. siirtymävaiheen maissa kuten Kambodzhassa, Laosissa, Mongoliassa ja Vietnamissa. Köyhä väestönosa on näissä maissa keskittynyt etenkin maaseudulle.

Esimerkiksi Indonesiassa, Filippiineillä ja Thaimaassa köyhyys koettelee vähemmistökansanosia. Ainakin Kiinassa ja Thaimaassa kehittyvien kaupunkien ja pysähtyneen maaseudun väliset erot ovat kasvussa.

Kasvavat tuloerot hidastavat vauhtia, jolla köyhyys vähenee, ja samalla jarruttavat yleistä talouskasvun vauhtia uhkaamalla kyseisten maiden yhteiskunnallista kiinteyttä.

STT-IA
29.8.1997


ULKOMAAT -SIVULLE