Venäläiset syövät kaalia ja juovat teetä



Venäläisten ruokatottumukset eivät ole niin omaperäisiä kuin usein luullaan. Joitakin ominaispiirteitä on kuitenkin olemassa.


Kaali, sekä tuoreena että hapatettuna, kuuluu venäläisten perusruokavalioon. Tyypilliseen venäläiseen keittiöön kuuluvat myös sienet, marjat, smetanat, majoneesi ja tomaattipasta.

Maitotuotteista menestyvät ainakin jugurtit ja jäätelöt, joissa ulkomaisten tuotteiden uskotaan olevan parempia kuin kotimaisten. Hyvin toimeentulevat ihmiset suosivat äyriäisiä, kalaa ja kalajalosteita.

Keitto ja lämmin ruoka nautitaan työpäivän jälkeen

Aamiainen ja lounas ovat usein vaatimattomia ja välipalanluonteisia. Pääateria nautitaan kotona työpäivän jälkeen. Normaaliin perheateriaan kuuluu keitto ja lämmin ruoka, ja jälkiruokana voi olla marjaruoka, kahvi tai tee. Myös makeiset, konvehdit ja keksit ovat suosittuja.

Ruoka valitaan pääasiassa hinnan perusteella. Terveysruoka ja luomutuotteet tunnetaan huonosti, mutta niistä puhutaan mielellään. Korkea verenpaine on kansansairaus, mutta silti rasvaa ja suolaa käytetään paljon.

Venäläisten yleisin juoma on tee. Kahvi on kasvattanut suosiotaan, vaikka kahvinkeittimiä omistetaan vielä vähän. Voimakaspaahtoinen kahvi on suosittua. Virvoitusjuomia ja tuoremehuja juodaan erityisesti juhlapyhinä, mutta kivennäisveden kulutus on vähentynyt.

Juhlien perusjuomia ovat kuohuviini ja vodka. Olutta juodaan paljon ja viinejä vain vähän. Maitoa venäläiset juovat lapsina, ja aikuiset juovat maitoa vain harvoin. Vesi on perusjuoma siellä, missä sitä saa puhtaana. Pullotettu vesi on liian kallista monille.

Venäläiset kaipaavat omia peruselintarvikkeita

Venäläiset kokeilevat mielellään uutta, mutta useiden tuontituotteiden maku ei miellytä heitä. Tuontielintarvikkeiden uskotaan yleisesti olevan laadultaan paikallisia tuotteita parempia. Havaittavissa on kuitenkin myös kaipuuta entisiin aikoihin ja omiin peruselintarvikkeisiin.

Suomalaisella elintarvikkeella on Venäjällä laatutuotteen maine. Valio, Fazer, Raisio, Paulig, Ingman, Atria, Saarioinen, Karjaportti ja Marli ovatkin jo käsitteitä Venäjällä.

Venäjälle viedään 33 prosenttia Suomen koko elintarvikeviennistä, ja vientituotteet ovat aikaisempaa pidemmälle jalostettuja. Teollisista tuotteista eniten viedään margariinia, juustoja, suklaata ja makeisia. Valtteja viennissämme ovat laadultaan korkealuokkaisiksi mielletyt tuotteet, markkinoiden läheisyys ja venäläisen kulttuurin tuntemus.

FF-IA
22.8.1997


AJASSA -SIVULLE