Vasemmistoliitossa vain vähän napinaa budjetista



Vasemmistoliiton piirissä tunteita nostattanut tuleva EMU-ratkaisu ei juurikaan ollut esillä budjettiasioihin ja aluepolitiikkaan painottuneessa kesäkokouksessa.


Asiaan lienee vaikuttanut myös se, että puolueen näkyvin EMU-kritiikko, EU-parlamentaarikko Esko Seppänen oli jätetty kutsumatta kokoukseen.

Vasemmistoliitto aikoo ennen omaa EMU-päätöstään kysyä jäsentensä kantaa asiaan. Ensi vuoden alkuun aiemmin kaavailtu jäsenäänestys saatetaan Claes Anderssonin mukaan järjestää jo tämän vuoden lopulla.

Budjettiesityksen vasemmistoliitossa saama vain lievän kriittinen vastaanotto heijastui myös ryhmäkokouksen kannanottoon. Siinä ei poikkeuksellisesti puututtu budjettiasioihin lainkaan, puhumattakaan siitä, että olisi listattu jo nyt korjausvaatimuksia.

Kannanotossa toivottiin valtiolta toimia alueellisten erojen tasaamiseksi. Työllisyyden ylläpitämisessä ryhmä korosti kotimaisen korkotason pitämistä alhaalla.

Nikulan esitystä puolletaan

Vasemmistoliitto on valmis uudistamaan valtiosääntöä ns. Nikulan komitean ehdotuksen pohjalta. Puolueen eduskuntaryhmä kiirehti tänään esityksen antamista eduskunnalle.

Vasemmistoliitolla ei ole erityisiä paineita puuttua myöskään uudistuksen yksityiskohtiin sen eduskuntakäsittelyssä. Puheenjohtaja kulttuuriministeri Claes Andersson sanoi, että vasemmistoliitto on valmis tukemaan komitean esitystä sellaisenaan, vaikka puolue olikin komiteatyön aikana valmis pitemmälle meneviin ratkaisuihin.

Kansanedustaja Paavo Nikulan (vihr) johtama Valtiosääntö 2000 -komitea jätti mietintönsä keväällä. Komitean ehdotuksista eniten keskustelua ovat herättäneet presidentin ja hallituksen vallanjako ulkopoliittisessa päätöksenteossa sekä eduskunnan asema pääministerin valinnassa.

Budjetista napistiin

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä arvosteli rakennusrahojen leikkaamista, mutta on muuten löytänyt tavanomaista vähemmän napinan aihetta hallituksen budjettiesityksestä.

Lievän kriittisen puolella pysynyt keskustelu sähköistyi vain kerran, kun kulttuuriministeri Claes Andersson joutui selittämään, oliko SAK:lta saatu lupa ansiosidonnaisten työttömyyspäivärahojen leikkaamiselle.

Kansanedustaja Eila Rimmin mukaan Anderssonille olisi kerrottu budjettiriihen aikana, että asia on hyväksytty ammattiyhdistysliikkeen piirissä.
- En ole saanut sellaista tietoa, että SAK olisi asian hyväksynyt, Andersson kiiruhti oikomaan Rimmin puheita.

Selvyyden saamista asiaan ei helpottanut se, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen oli hetkeä aikaisemmin tiennyt kertoa valtiovarainministeriön saaneen vihreää valoa SAK:n suunnalta. Budjettiriihen taustaryhmissä liikkunut Korhonen selitti myöhemmin, että asiasta oli yleinen tieto budjettiriihen sisällä.

Ansiosidonnaiset päivärahat pienentyvät osalla työttömistä, kun päivärahan laskentasääntöä muutetaan. Muutoksella estetään se, että peruspäivärahaan tulossa oleva kahden markan korotus ei nosta myös ansioon sidottuja päivärahoja.

Eduskuntaryhmän ay-siiven edustajat epäilivät, että ansiopäivärahojen nipistämisestä tulee vielä kova vääntö syksyn mittaan.
- Olen varma, että kovin laajaa rintamaa ei asian hyväksymisen takana ole ollut, Jorma Vokkolainen sanoi.

Asuntorahat esille heti ensi vuonna

Vaikka valtion tukeman asunto- ja muun rakentamisen rajut leikkaukset kismittäväkin, vasemmistoliitto ei aio nostaa asiasta isompaa riitaa eduskunnan budjettikäsittelyssä.

Andersson sanoi, että asuntorahaston lainavaltuuksiin on palattava riittävän ajoissa ensi vuoden aikana. Korhosen mielestä luonnollinen paikka olisi hallituksen seuraavat neuvottelut budjettikehyksistä ensi helmikuussa.

Kansanedustajia närästi myös eläkeläisten sairausvakuutusmaksun alentamisen lykkääminen tuloneuvotteluihin. Pekka Saarnio päivitteli, että silläkö nyt ostetaan työrauhaa.

Toinen sosiaali- ja terveysministeri Terttu Huttu-Juntunen joutui selittelemään myötäsukaista lausuntoaan ehdotuksesta muuttaa kansalaisten sosiaaliturvaa lainaksi. Hän rauhoitteli, että asia on täysin ilmassa eikä sellaista valmistella ministeriössä. Huttu-Juntusen mukaan sosiaaliturvan perimistä takaisin voidaan kuitenkin ajatella pahan päivän varalle joissakin etuuksissa.

- Jos sosiaaliturvan rahoituspohja pettää, on viisasta, jos pöytälaatikossa on vaihtoehtoja leikkauksille, hän sanoi.

Sen sijaan Huttu-Juntunen torjui selvästi Kuntaliiton esityksen, jolla rajattaisiin työttömien perheiden lasten oikeutta kunnalliseen päivähoitopaikkaan. Hän sanoi, että kutakin tilannetta pitää katsoa perheen ja lapsen tarpeiden pohjalta.

Eeva Vuoren lausunto kuohutti

Budjettileikkauksia enemmän kokouksessa nostatti tunteita korkeimman oikeuden jäsenen Eeva Vuoren ajattelu rikkaampien ja köyhempien rikosten erilaisesta tuomittavuudesta.

Ministeri Andersson piti Vuoren lausuntoa hämmästyttävänä korkeimman oikeuden tuomarilta ja oli myös valmis kirjaamaan tuomion eduskuntaryhmän kannanottoon. Anderssonin mukaan Vuoren ajattelu heijastaa Suomessa vallitsevaa tyytyväisen enemmistön diktatuuria.

Andersson tähtää siihen, että vasemmistoliitto on mukana hallituksessa myös seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Hän opasti puoluettaan toimimaan niin, että ratkaisut hallitukseen menosta tai pois jäämisestä pysyvät omissa käsissä.

Jaakko Laakso kuittasi Anderssonin puheet valmistautumisesta seuraaviin hallitusneuvotteluihin helppoheikkimäiseksi tavaksi siirtää huomiota pois ajankohtaisista budjettiongelmista.

Laaksoa närästivät erityisesti puolustusvoimien uudet tilausvaltuudet. Laakson mukaan tulevien helikopterihankintojen vastaostot kohdistetaan pääosin suomalaiselle puolustusvälineteollisuudelle.

Andersson lykkää vielä ilmoitusta

Claes Andersson lykkää edelleen ilmoitustaan siitä, aikooko hän olla ehdolla vasemmistoliiton puheenjohtajan tehtävään vielä ensi kevään puoluekokouksessa. Useimpien arvioiden mukaan Andersson luopuu silloin puolueen johtamisesta.

Anderssonin paikasta kisaavat ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi keväällä noussut Martti Korhonen, 44, ja puolueen varapuheenjohtaja Suvi-Anne Siimes, 34.

Korhonen on luvannut vahvistaa aikeensa vielä syksyllä ja Siimes heti, kun epäviralliset pyynnöt muuttuvat virallisiksi.

STT-IA
22.8.1997


POLITIIKKA -SIVULLE