Edistyspuolueen vaalilupaukset kiehtovat norjalaisiaPopulistisen Edistyspuolueen auliit vaalilupaukset näyttävät purevan norjalaisiin: äärioikeistoa edustava puolue on tuoreiden mielipidemittausten mukaan noussut jo maan toiseksi suosituimmaksi.


Kantansa kertoneista lähes joka neljäs eli runsaat 20 prosenttia äänestäisi syyskuun parlamenttivaaleissa Carl I. Hagenin johtamaa Edistystä. Vuoden 1993 vaaleissa puolue keräsi taakseen vain 6,3 prosenttia äänestäjistä.

Valtaa pitävä työväenpuolue saisi mielipidemittausten mukaan kolmisenkymmentä prosenttia äänistä, kun neljä vuotta sitten sen ääniosuus oli vielä liki 37 prosenttia.

Hagen puhuu pakolaisia vastaan ja lupaa samalla norjalaisille yhdeksän hyvää sekä kymmenen kaunista. Hänen mukaansa puolue selvittäisi valtaan päästyään sairaalajonot, korottaisi tuntuvasti eläkkeitä ja lopettaisi ajan myötä tuloverojen keräämisen kokonaan.

Edistys lupaa laajentaa hyvinvointivaltiota

Viikonvaihteessa Hagen kosiskeli äänestäjiä Oslon keskustassa sijaitsevalla Youngstorgetilla, jonka reunassa niin Työväenpuolueella kuin ammattijärjestöjen keskusliitolla LO:llakin on päämajansa.

- Olen samoilla linjoilla kuin Työväenpuolue ja LO siinä, että vanhuksiin ja terveydenhuoltoon panostaminen on ensimmäisellä sijalla. Mutta todellisuudessa Työväenpuolue pettävät avuntarvitsijat. Edistyksen kanssa käy toisin: me turvaamme hyvinvointivaltion säilymisen ja laajennamme sitä, Hagen vakuutti.

- Työväenpuolue on unohtanut vanhat ja sairaat. Me olemme yksi maailman rikkaimmista maista. Siksi pääministeri Thorbjörn Jaglandin pitäisi hävetä, kun hän ei löydä varoja apua tarvitsevien vanhusten ja sairaiden auttamiseen. Me emme enää hyväksy sairaalajonoja, hän hehkutti.

Eläkkeitä Hagen lupaa korottaa tuhat kruunua kuukaudessa.

- Monilla eläkeläisillä ei ole varaa edes yhteen lämpimään ateriaan päivässä, totesi puoluejohtaja ja muistutti, että Norjan lasketaan tänä vuonna saavan öljytuloja 12 miljardia kruunua odotettua enemmän.

- Mihin me käyttäisimme tämän? Esimerkiksi alentaisimme pilviähipovaa bensiiniveroa niin, että Euroopan kalleimman bensiinin sijasta voisimme ostaa halvempaa polttoainetta.

Rikolliset kuriin ja maahanmuuttajat sopeutumaan

Rikollisiin Hagen suhtautuu tiukasti.
- Ihmisten on voitava kulkea kaduilla turvallisesti pimeässäkin, ja murtovarkaita on rangaistava kunnolla. Nykyään he saavat paljousalennusta; yhdestä murrosta saa saman rangaistuksen kuin kahdestakymmenestä.

Hagen ei jättänyt yleisölleen epäilystä siitä, etteikö poliisi saisi huomattavasti lisää resursseja ja rikolliset asiaankuuluvat rangaistukset Edistyksen valtaannousun myötä.

Maahanmuuttajat saivat oman osansa Hagenin ryöpytyksestä.

- Toivomme Norjaan yhtenäistä väestöä. Mutta nyt olemme saamassa maahan monia erottavia etnisiä rajoja. Monin paikoin Oslossa maahanmuuttajat ovat lyöttäytyneet yhteen ja perustaneet omat yhteisönsä ja liikkeensä.

Pitkällä aikavälillä sopeutuminen on parempi vaihtoehto, arvioi Hagen ja sanoi:
- Heidän täytyy sopeutua meidän lakeihimme ja yhteiskuntaamme, ei toisinpäin. Heidän on opittava norjaa saadakseen Norjan kansalaisuuden. Tällä hetkellä teemme maahanmuuttajista asiakkaita ja suomme heille erikoiskohtelun, kun he tarvitsevat työtä tai koulupaikan.

Ainakin oslolaisyleisöltä Hagenin puheet saivat innostuneen vastaanoton ja äänekkäät suosionosoitukset.

Edistyspuolue alkoi pari vuotta sitten tosissaan muokata itsestään kuvaa vähäosaisten puolestapuhujana. Samalla se muutti puoluetoimistonsa Työväenpuolueen naapuriin, tosin huomattavasti pienempään rakennukseen. Norjassa arvuutellaan, jatkuuko puolueen nousu niin, että toimistokin pian tarvitsee lisää tilaa.

STT-IA
22.8.1997


ULKOMAAT -SIVULLE