Saksa suostui maksamaan korvauksia Itä-Euroopan juutalaisilleSaksan hallitus suostui keskiviikkona maksamaan korvauksia Itä-Euroopan ja entisen Neuvostoliiton juutalaisille, jotka selvisivät hengissä juutalaisten joukkotuhosta. Saksan liittokanslerinvirastosta kerrottiin uutistoimisto AFP:n mukaan, että asiantuntijaryhmä valmistelee sopimuksen yksityiskohtia seuraavien kolmen kuukauden aikana.


Saksan hallitus neuvotteli nyt ensi kerran Itä-Euroopan juutalaisille maksettavista korvauksista. Neuvotteluihin osallistuivat Saksan valtiovarainministeriön ja New Yorkissa toimivan Jewish Claims Conference JCC -ryhmän edustajat. JCC edustaa yli kahtakymmentä itäeurooppalaista eloonjääneiden järjestöä.

Saksan hallituksen olivat taivutelleet neuvottelupöytään Israelissa ja Yhdysvalloissa toimivat joukkomurhista selviytyneiden kattojärjestöt. Myös Yhdysvaltain hallitus oli painostanut liittokansleri Helmut Kohlin hallitusta.

Natsien toimeenpanemissa joukkomurhissa kuoli arviolta kuusi miljoonaa juutalaista. Leirien ja ghettojen kauhut kokeneita on yhä elossa noin 600 000. Heistä kuolee vuosittain kuutisen prosenttia. JCC:n arvion mukaan korvaukset koskisivat noin 50 000 ihmistä Euroopan itäosissa ja entisessä Neuvostoliitossa, pääasiassa Venäjällä ja Ukrainassa.

SS-miesten eläkkeet suututtavat

Saksa on oman ilmoituksensa mukaan maksanut vuodesta 1949 lähtien juutalaisuhreille korvauksia kaikkiaan noin sata miljardia D-markkaa (300 Suomen markkaa). Itä-Euroopassa asuvat uhrit ovat kuitenkin jääneet pääosin ilman korvauksia, ja lisäksi korvauksen saamisen esteenä on kirjava joukko määräyksiä, johon JCC haluaa puuttua.

JCC:tä kismittävät myös 60 000 entiselle SS-miehelle maksettavat eläkkeet. JCC:n neuvotteluihin tuomissa asiakirjoissa mainitaan mm. entinen liettualainen SS-mies Kazis Ciurinskas, joka on Yhdysvalloissa syytteessä osallistumisesta tuhansien juutalaisten ja kommunistien murhiin toisen maailmansodan aikana.

Ciurinskasille myönnettiin vuonna 1966 sodan uhreille tarkoitettu eläke, kolmisentuhatta markkaa kuukaudessa. Myös 11 000 muulle ulkomailla asuvalle entiselle natsipyövelille maksetaan JCC:n mukaan säännöllisesti sotaeläkettä Saksan valtion kassasta.

Sen sijaan juutalaisen on 1500 markan eläkkeen saadakseen pystyttävä todistamaan olleensa tunnustetussa SS:n hallinnoimassa keskitysleirissä vähintään puoli vuotta tai muurien ympäröimässä ghetossa vähintään puolitoista vuotta.

STT-IA
22.8.1997


ULKOMAAT -SIVULLE