Viikonlopun poliittiset puheet



Tuomioja arvosteli budjetin tekotapaa

Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja arvostelee tapaa, jolla hallituksen budjettiesitys valmisteltiin. Tuomioja sanoi sunnuntaina Raumalla, että kokemukset eivät poliittisen valmistelun näkökulmasta olleet pelkästään rohkaisevia.

- Vaikka budjetin lopputulos onkin kohtuullinen, ei sen voi sanoa syntyneen koko hallituksen ja hallituspuolueiden selkeän poliittisen tahdon tuloksena, vaan sarjasta bilateraalineuvotteluja, joita valtiovarainministeri virkamiestensä kanssa kävi muiden ministereiden kanssa, Tuomioja arvioi.

Tuomiojan mielestä poliittisesti ongelmallista ja lisätöitä aiheuttavaa oli se, että pohjaehdotuksen esittelijä oli myös kokoomuksen puheenjohtaja.


Jäätteenmäki: Heinonen kaunistelee korkeimman oikeuden tilannetta

Kansanedustaja Anneli Jäätteenmäki (kesk) vaatii korkeimman oikeuden presidentiltä Olavi Heinoselta toimia, joilla kansalaisten luottamus voidaan palauttaa.

Jäätteenmäki sanoi sunnuntaina Kuortaneella, että Heinonen kaunistelee tilannetta, jossa kansalaisten luottamus on romahtanut mm. tapaus Eeva Vuoren ja korkeimman oikeuden jäsenten sivubisnesten takia.

Samalla Jäätteenmäki epäili Heinosen kykyä selvittää laitostaan kohdannut luottamuskriisi.
- On kysyttävä suoraan, kykeneekö KKO saamaan kansalaisten luottamuksen takaisin Olavi Heinosen johdolla.

Edellisen hallituksen oikeusministerinä toiminut Jäätteenmäki vaati, että Heinosen on ainakin terävöitettävä johtamistapaansa ja otettava täysi vastuu tilanteesta. Jätteenmäen mukaan korkeimman oikeuden ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta mitään ei ole tapahtunut.

- Samaan aikaan kun KKO:n tuomarit kuittaavat satoja tuhansia markkoja välimiesoikeuksien palkkioina, jutturuuhkat venyttävät tavallisten ihmisten oikeusjuttujen käsittelyä jopa vuosikausia, hän sanoi.

Jäätteenmäen mielestä luottamuksen palauttaminen vaatii myös henkilövaihdoksia korkeimmassa oikeudessa.


Halonen: EU avoimeksi kaikille ehdot täyttäville

Ulkoministeri Tarja Halonen (SDP) korosti lauantaina tasapuolisuuden tärkeyttä Euroopan unionin jäsenyyttä hakeneiden maiden kohtelussa. Halonen sanoi Salossa, että EU:n tulee olla avoin jokaiselle hakijalle, joka täyttää jäsenyysehdot.

- Suomessa ollaan tyytyväisiä siitä, että komissio on katsonut Viron täyttävän jäsenyyskriteerit siinä määrin, että neuvottelut voidaan aloittaa. Samalla on tärkeää, että kaikkia hakijamaita tuetaan niiden uudistuspyrkimyksissä vakaan kehityksen turvaamiseksi, Halonen sanoi.

EU:n huippukokous päättää uusien jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta joulukuussa. Komissio on suosittanut neuvottelujen aloittamista Puolan, Unkarin, Tshekin, Slovenian ja Viron kanssa. Jo aiemmin on päätetty neuvotella myös Kyproksen kanssa.


Lipponen: EU:n ja Venäjän kauppapoliittisia suhteita kohennettava ennen EMU:n toteutumista

Pääministeri Paavo Lipponen pitää tärkeänä, että Euroopan unionin ja Venäjän kauppapoliittisia suhteita hiertäviä ongelmia pystytään ratkomaan ennen talous- ja rahaliiton toteutumista.

- Minä uskon, että kun Venäjän jäsenyys Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa toteutuu, saadaan myös ratkaistua niitä ongelmia, joita nyt jossain määrin on EU:n ja Venäjän välisessä kauppapolitiikassa, Lipponen arvioi Venäjän pääministerin Viktor Tshernomyrdinin kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen lauantaina.

Tshernomyrdin oli maininnut Venäjän pyrkivän raivaamaan lainsäädännöstään WTO:n jäsenyyden tiellä olevat esteet.
- Tämä on tärkeä asia, Lipponen korosti kaksipäiväisen Karjalan-käynnin lopuksi. Hän muistutti, että Suomi osaltaan tukee Venäjän WTO-jäsenyyttä.

Hän toivoi myös EU:n ja Venäjän välisen kumppanuussopimuksen ratifioinnin etenevän joutuisasti. Suomen eduskunta käsittelee asiaa syyskuussa.

Lipponen arvioi keskustelujen perusteella, että Venäjän sekä Viron ja muiden Baltian maiden suhteissa on näkyvissä hyviä merkkejä.
- Venäjän ja Viron välillä on korkean tason tapaaminen syyskuussa. Näyttää siltä, että Venäjän ja Viron väliset ongelmat voidaan selvittää kahdenvälisesti. Suomen kannalta tämä on myönteistä, Lipponen sanoi.

Lipponen tarjosi myös Suomen apua.
- Suomi on tietenkin käytettävissä hyvien palvelujen merkeissä, hän sanoi.

Viron EU-jäsenyys olivat myös esillä.
- Vakuutin, että Euroopan unionin jäsenyys ja se, että pyritään jäseneksi tarkoittaa sitä, että vähemmistöjä tullaan kohtelemaan paremmin. Unionissa ei suvaita vähemmistöjen syrjintää, Lipponen selvitteli keskustelujen kulkua.

Kysymys Viron venäläisten asemasta on jatkuvasti hiertänyt maiden välisiä suhteita. Tshernomyrdin puolestaan kiitteli lauantaina vuolaasti tapaamisen antia.
- Olen tyytyväinen tapaamiseen. Keskustelut olivat avoimia ja rehellisiä. Venäjän ja Suomen suhteet ovat hyvät, hän toisteli.


Ay-liike jatkoi budjetin arvostelua - Työttömyysturvasta turha kynnys tupo-neuvotteluille

SAK:lainen ammattiyhdistysliike jatkoi hallituksen budjettiesityksen arvostelua lauantain tilaisuuksissaan.

Puu- ja erityisalojen liiton puheenjohtaja Kalevi Vanhala vaati Lappeenrannassa, että asunto- ja korjausrakentamiseen kaavaillut leikkaukset on korjattava budjetin eduskuntakäsittelyssä ja lisäbudjetilla.
- Leikkausten toteuttaminen merkitsee kerrannaisvaikutuksineen kymmenien tuhansien henkilötyövuosien menetystä, Vanhala sanoi.

Hän vaati, että Lipposen hallituksen pitää edelleen sitoutua työttömyyden puolittamisen tavoitteeseen.

Saman liiton sihteeri Kalevi Väisänen (vasl) arveli Mäntyharjulla, että hallituksen budjettiesitys heikentää keskitetyn tuloratkaisun mahdollisuuksia. Väisänen asetti kokonaisratkaisun ehdoksi, että hallitus sitoutuu edistämään työttömyyden alentamista kymmenen prosentin pintaan seuraavien kahden vuoden aikana.

- Reunaehtoihin kuuluu myös työttömyysturvan leikkauksista luopuminen ja takuut siitä, ettei tämä hallitus esitä enää uusia leikkauksia, sanoi Väisänen.

Myös Metallityöväen liiton piiristä vaadittiin voimakkaasti hallitusta luopumaan aiotuista työttömyysturvan leikkauksista. Hangossa puhunut liiton sihteeri Erik Lindfors (vasl) piti käsittämättömänä, että perustellut päivärahojen korotukset mitätöidään uusilla leikkauksilla.

Järjestöpäällikkö Erkki Vuorenmaa (SDP) tuomitsi myös työttömien aktivoinnilla perustellut etuuksien kiristykset. Hän sanoi, että virkamiehille ollaan antamassa liian suurta tulkintavaltaa siinä, onko työtön ollut aloitteellinen ja aktiivinen.

Vuorenmaa toivoi, että hallitus korjaa budjettiriihitöppäilynsä mahdollisimman pian.
- On käsittämätöntä, että hallituksen sisällä on voimia, jotka haluavat tehdä jälleen työttömyysturva-asiasta liian suuren kynnyksen tulopoliittisen sopimuksen jatkoneuvotteluihin, Vuorenmaa sanoi Uudessakaupungissa.

Koonnut: IA
25.8.1997


POLITIIKKA -SIVULLE