Krenzille kuusi ja puoli vuotta vankeutta



Itä-Saksan viimeinen puoluejohtaja ja valtionpäämies Egon Krenz tuomittiin maanantaina Berliinissä kuuden ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Krenz tuomittiin taposta, koska hänen katsottiin olevan osaltaan vastuussa siitä, että rajavartijat ampuivat kuoliaaksi länteen yrittäneitä itäsaksalaisia.


Tuomiolla oli samasta syystä myös kaksi Itä-Saksan kommunistisen puolueen politbyroon jäsentä, Günther Schabowski ja Günther Kleiber. Kumpikin sai kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

Egon Krenz on aiemmin pahoitellut sitä, että yli 900 ihmistä surmattiin Saksojen välisellä rajalla. Hänen mukaansa Itä-Saksan viranomaiset olivat kuitenkin voimattomia lopettamaan loikkarien ampumisen, koska Neuvostoliitto piti Itä-Saksaa talutusnuorassaan. Krenzistä tuli puoluejohtaja ja valtionpäämies vuonna 1989 Erich Honeckerin jälkeen. Syyttäjä vaati puolitoista vuotta kestäneen oikeudenkäynnin aikana hänelle 11 vuoden vankeusrangaistusta.

Schabowskille ja Kleiberille vaadittiin yhdeksän ja seitsemän ja puolen vuoden rangaistuksia. Maanantaina ei ollut selvää, suljetaanko tuomitut heti kärsimään rangaistuksiaan vai jäävätkö he vapaalle jalalle odottamaan mahdollisia valituksia tuomioista.

Ei vain rikoslailla

Tuomitut eivät näyttäneet tunteitaan kuullessaan tuomionsa. Puolustus oli vaatinut kaikkien vapauttamista. Tuomari Josef Hoch sanoi tuomioita julistaessaan, ettei tiliä menneisyyden kanssa voida tehdä pelkästään rikoslain avulla.

Krenz itse on kutsunut prosessia näytösoikeudenkäynniksi. Hänen mukaansa kyse on voittajavallan oikeudesta, jolla pyritään leimaamaan rikolliseksi koko entisen Itä-Saksan yhteiskuntajärjestys.
- Teimme poliittisia virheitä, mutta emme ole rikollisia, hän sanoi.

Krenzin puolustuksen pääargumentteja oli se, että tappokäskyt tulivat Moskovasta eivätkä Itä-Berliinistä. Hän perusteli näkemystään kuvailemalla mm. Yhdysvaltain entisen presidentin Ronald Reaganin vierailua Berliinin muurilla vuonna 1987. - Hän julisti: Mr. Gorbatshov, kaatakaa tämä muuri. Ei hän sanonut, että Honecker tai Krenz, kaatakaa tämä muuri.

Gorbatshov arvosteli tuomiota

Entinen neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov arvosteli voimakkaaasti Krenzille langetettua vankeustuomiota. Gorbatshov totesi Saksan televisiolle antamassaan haastattelussa, ettei Krenzin tuomitsemiseen ollut sen paremmin laillisia kuin moraalisiakaan perusteita.

Gorbatshovin näkemyksen mukaan Krenz toimi Itä-Saksassa voimassa olleiden lakien mukaisesti.

Viimeinen oikeudenkäynti?

Krenzin tuominnut oikeudenkäynti saattaa jäädä viimeiseksi yritykseksi saada entisen Itä-Saksan johdossa istuneita tuomiolle. Vanhemman sukupolven edustajat ovat joko kuolleet tai liian sairaita, jotta he voisivat istua leivättömän pöydän ääreen.

Itä-Saksan entistä pitkäaikaista puoluejohtajaa ja valtionpäämiestä Erich Honeckeria vastaan käytiin lyhyen aikaa oikeutta, mutta prosessista luovuttiin hänen heikon terveytensä vuoksi. Honecker kuoli Chilessä vuonna 1994.

Uhrien omaisten tukiryhmien mukaan Saksojen rajalla surmattiin ainakin 916 länteen yrittänyttä vuosien 1949 ja 1989 välillä. Heistä 263 ammuttiin Länsi-Berliinin ympärille rakennetulla Berliinin muurilla.

Saksan viranomaiset ovat tutkineet 21 000 Itä-Saksan hallinnon aikana tehtyä rikosta. Tutkimusten johdosta on nostettu 413 syytettä. Rajalla tapahtuneiden surmien vuoksi syytteessä on ollut 52 upseeria ja 141 rajavartijaa. Suurin osa heistä sai ehdolliset tuomiot. Vankilaan on joutunut 11.

STT-IA
26.8.1997
Kuva©: PETE PAKARINEN


ULKOMAAT -SIVULLE