Kadonneen kapteenin arvoitus puhuttaa Viron lehdistöä

Estonia-spekulointi jatkuuVillit spekulaatiot autolautta MV Estonian turman ympärillä jatkuvat Virossa lähes kolme vuotta onnettomuuden jälkeen. Päivälehti Päevaleht ryhtyi maanantaina julkaisemaan otteita kirjasta, jossa sanotaan, että laivan toinen kapteeni Avo Piht selvisi turmasta hengissä ja on sen jälkeen kadonnut.


Kirjan on kirjoittanut Andi Meister, joka toimi aiemmin Estonian turmaa tutkineen kansainvälisen komitean puheenjohtajana. Meister erosi lautakunnasta syytettyään ruotsalaisia onnettomuutta koskevien tietojen salailusta.

Meisterin kirjan on määrä ilmestyä kauppoihin syyskuussa. Sen mukaan monet tutkimuksissa ilmenneet seikat ja todistajat kertovat Avo Pihtin olleen turmasta pelastuneiden joukossa. Estonian toinen kapteeni Piht ei ollut turmayönä työvuorossa, mutta oli kuitenkin aluksessa matkalla Tukholmaan keskustelemaan Ruotsin merenkulkuviranomaisten kanssa.

Pihtin ja seitsemän muun miehistön jäsenen nimet olivat aluksi turmasta selvinneiden listalla. Neljä miehistöön kuulunutta kertoi myöhemmin nähneensä Pihtin astumassa turkulaiseen sairaalaan saksalaisen ZDF-televisioyhtiön uutisissa.

Otosta ei näytetty uudelleen ja miehistön jäsenille kerrottiin heidän pitäneen ruotsalaista matkustajaa Pihtinä. Kaikki neljä ovat yhä varmoja siitä, että he näkivät juuri Pihtin.

Monet odottavat ihmettä

Meisterin mukaan on mahdollista, että Piht todellakin vietiin turkulaiseen sairaalaan. Kirjassaan hän lainaa suomalaista lääkäriä, joka kertoi puhelimitse virolaiselle aviomiehelleen, että Piht siirretään Turusta Helsinkiin. Aviomies mainitsi asiasta virolaiselle merikapteenille, mutta kiisti myöhemmin puhuneensa mitään Pihtistä.

Meister muistuttaa myös, että 30. syyskuuta 1994 Ruotsin merenkulkulaitoksen johtaja Bengt Erik Stenmark sanoi uutistoimisto Reuterille, että turman tutkijat ovat jo puhuneet Pihtin kanssa. Stenmark sai lähteä virastaan pian sen jälkeen.

Meisterin kirja aiheuttaa väristyksiä muissakin kuin Pihtin sukulaisissa. Hänen lisäkseenhän turmasta selvinneiden listalla oli seitsemän muutakin miehistön jäsentä. Erään huhun mukaan he olivat samassa pelastusveneessä Pihtin kanssa. Meister arvelee Pihtin olleen niin tärkeä todistaja, että hänet pantiin katoamaan.

Virossa Meisterin väitteisiin suhtaudutaan myös kriittisesti. Postimees -päivälehti kysyi maanantaina, miksi Meister pysyi niin pitkään hiljaa. Lehden mukaan hänen menettelynsä on edesvastuutonta.

Autolautta Estonia upposi 28. syyskuuta 1994 vieden mukanaan 852 ihmistä. Huhut Pihtin mahdollisesta hengissä selviämisestä ja sieppauksesta alkoivat kierrellä pian turman jälkeen.

Lisää tietoa Estonian uppoamisesta löytyy täältä.

STT-IA
22.8.1997


ULKOMAAT -SIVULLE