Vastarinnan ääniäKesälukemisena ääniä äärilaidoilta: anarkistien ja monarkistien mielipidelehdet.


Beatrix, meidän oma kuningatar

Kuningasmielinen lehti Suomen Monarkia ylistää numeronsa 1/97 pääkirjoituksessa omaa kuningatartamme. Hänhän on tietysti Alankomaiden Beatrix II, EU:n puheenjohtajamaan ylin kruunupää.

"Kuningatar on erittäin tulevaisuushakuinen ja sehän on luonnollista, koska hän on vastuussa ennen kaikkea Alankomaiden monarkian tulevaisuudesta. Kuvaavaa on, että Beatrix ei ole toistaiseksi hyväksynyt ainuttakaan prinssi Willem-Alexanderin morsiuskandidaattia." Että sellaista pääkirjoituksessa.

Lehti on myös harmissaan siitä, ettei kuningattaremme ollut läsnä Jeltsinin ja Clintonin huippukokouksessa. Ilman kuningatartamme herrat olisivat voineet mennä keskustelemaan yhteiselle rajalleen Beringin salmen tuntumaan, toteaa Suomen Monarkia.

Suomen Monarkia katsookin syvälle Eurooppaan ja sen historiaan. Vahva ja vakaa yhteisvaluutta Euro otetaan mielihyvin vastaan.

Toisaalla muistutetaan omasta kuningasmielisestä historiasta. Lehti julkaisee vuonna 1918 ilmestyneen Uuden Suomen Turvaamiskomitean tekstin "Minkä tähden Suomesta on tuleva kuningaskunta?"

Ulkopoliittinen konteksti on ehkä hieman erilainen nykyisin, mutta perusongelmat ovat samat, arvioi Suomen Monarkia tekstiä, joka loppuyhteenvetonaan julistaa: "Ainoa valtiomuoto, joka turvaa Suomelle itsenäisyyden ja rauhallisen sisäisen kehityksen edistyksen merkeissä on näin ollen monarkia. Tehkäämme sen vuoksi Suomesta kuningaskunta!"

Suomen Monarkiaa julkaisee Suomen Monarkistiklubi ry. 28-sivuinen lehti on hinnaltaan 25 markkaa.


Valtiolle purkutuomio

Kapinatyöläinen on vallankumouksellinen lehti, julistaa lehti pääkirjoitussivullaan. Lehteä julkaisee toimituskollektiivi, linjaltaan se on kuitenkin lähinnä anarkistinen ja lähellä Suomen anarkistiliittoa, joka siis ei ole rekisteröity yhdistys.

Pääkirjoituksensa Kapinatyöläinen 1/97 otsikoi "Ylikoulutus on vittumainen juttu". Lehden mukaan "Nykyisenlaisessa palkkatyöjärjestelmässä on pakko vaatia vuosikausien koulutus sellaisiinkin hommiin, jotka todellisuudessa oppisi parissa viikossa. Muuten kaikki pyrkisivät vain koko ajan suositumpiin hommiin eikä kukaan tekisi niitä paskatöitä."

Ratkaisuna koulutuksen ongelmiin on pääkirjoituksen mukaan anarkistinen yhteiskunta, jossa jokainen tekee kykyjensä mukaan yhteiskunnan hyväksi sitä mitä haluaa tehdä. Aidosti tasa-arvoisessa yhteiskunnassa ei myöskään tarvita siivoojia, sillä siinä jokainen korjaa omat jälkensä.

Kapinatyöläinen raportoi myös anarkistien kuulumisia maailmalta: "Fasistit polttivat anarkistisen kirjakaupan Ranskassa", "Irlannin työväenluokka voittoon vesimaksukapinassa", "Fasistikokouksen sabotointi kanadalaisittain".

Numeroon 22 ehtinyt kapinatyöläinen maksaa tasan kympin. Lehti löytyy myös netistä osoitteesta http://www.dlc.fi/~ravelre/

PETE PAKARINEN
18.7.1997


AJASSA -SIVULLE