Katolisen kirkon armosta Euroopan unioniin

Puola muuttaa länteen



Puolassa tapahtuu. Maa kutsutaan NATO:n jäseneksi kesällä Madridin kokouksessa ja se tulee olemaan yksi ensimmäisistä uusista EU-maista vuosituhannen vaihteen jälkeen. Toukokuun 25. puolalaiset äänestävät perustuslaista ja syksyllä valitaan uudet kansanedustajat. Minkälainen on uusi eurooppalainen yhteistyökumppanimme jäsenyyden koittaessa.


Yli 70 prosenttia puolalaisista kannattaa maan EU-jäsenyyttä, vaikka eivät tutkijoiden mukaan unionista juuri mitään tiedäkään. Puolan vahvaa katolista kirkkoa pidetään sen sijaan hyvinkin euroskeptisenä. Aivan viime aikoina sen edustajat ovat tosin pehmentäneet kantaansa.

Kirkon mielipide merkittävä

Puolaisista 95 prosenttia on katolisia, ja 75 prosenttia heistä aktiivisia uskonnon harjoittajia. Kirkolla on perinteisesti merkittävä rooli maan yleisen mielipiteen muokkaajana.Valmistautuminen EU-kansanäänestykseen onkin lähtenyt liikkeelle pyrkimyksellä vaikuttaa piispojen mielipiteisiin.

Varsovan teologisessa akatemiassa aloitettiin tämän kuun alussa Euroopan integraatiota käsittelevä seminaari. Saksan CDU-puoluetta lähellä olevan Konrad Adenauer -säätiön sekä miljonääri George Soroksen rahoittaman Studia Euroopan alku sai myös aiemmin voimakkaasti EU-jäsenyyttä vastustaneen kardinaali Josef Glempin siunauksen.

Kirkko onkin jakaantunut kutakuinkin kahtia EU-kysymyksessä. Saattaa kuitenkin olla, että enemmistö on kääntymässä jäsenyyden kannalle.

Chirac tukee Puolaa

Puolan NATO-jäsenyys näyttää toteutuvan täysin suunnitelmien mukaisesti. Maan talouskasvun päästyä uuteen vauhtiin myös Euroopan unioni on avaamassa ovensa puolalaisille. Ranskan presidentti Jacques Chirac kiirehtikin jo ilmoittamaan tukevansa vahvasti Puolan EU-jäsenyyttä.

- Jos haluatte tietää minun ennusteeni, niin Puola tulee olemaan EU:n jäsenmaa vuonna 2000.

Joka tapauksessa Ranska tulee olemaan Puolan takana koko prosessin ajan ja tulee tukemaan sen jäsenyyttä, Chirac ilmoitti toukokuun alussa.

Vapaakauppa ongelmana

Eurooppa-sopimuksen mukaan Puolan ja EU:n välille luodaan vapaakauppa-alue vuoden 1999 alusta. Se on osaltaan tuonut maan sosialistijohdolle lisäpaineita uudistusten toteuttamiseksi. Maatalouden lisäksi suurimpana päänvaivana on kaivos-, teräs- ja energiasektorien sopeuttaminen EU-oloihin.

Talouskasvusta huolimatta maan inflaatio on edelleen 15 prosentin tasolla ja työttömiä on 2,5 miljoonaa.

Työvoiman vapaan liikkuvuuden toteutuminen saattaa muodostua shokiksi niin Puolalle kuin vanhojenkin jäsenmaiden työmarkkinoille. Jo nyt Puola kärsii aivovuodosta koulutettujen kansalaisten lähtiessä länteen työn ja paremman toimeentulon perässä.

Entiset kommunistit jatkavat?

Puolan parlamenttivaaleista on kehkeytymässä jännitysnäytelmä. Entisiin kommunisteihin kuuluva presidentti Aleksander Kwasniewski on ilmoittanut, että vaalit pidetään todennäköisesti syyskuun 14. päivänä.

Sitä ennen kansalaiset saavat joko hylätä tai hyväksyä kansanäänestyksessä vasemmistoenemmistöisen parlamentin ja hallituksen laatiman perustuslakiluonnoksen. Sekä oppositiossa hallitusta oikeammalla oleva solidaarisuusliike että katolinen kirkko ovat kritisoineet luonnosta kovin sanoin.

Parlamenttivaalien tulosta ennakoivat gallupit osoittavat vallalla olevalle vasemmistokoalitiolle 25 prosenttia. Sen päähaastaja, solidaarisen ammattiliikkeen ryhmä sekä lukuisatoikeistopuolueet yltävät yhteensä 23 prosentin kannatukseen. Puolan oikeiston ongelmana onkin sen hajanaisuus.

Aatteiden kirjoa

Puolueiden välillä vallitsee muutenkin suuria aatteellisia eroja - nuori demokratia hakee vielä muotoaan. Valtaan ovat palanneet entiset kommunistit. Osa konservatiiveistä taas edustaa thatcherismiä puhtaimmillaan, toiset kaipaavat maahan jopa francomaista lujaa johtajaa.

Puola tuo mukanaan unionin toimintaan myös omat arvonsa. Aivan ratkaisevaa luonnollisesti on se, ovatko entiset kommunistit vallassa vielä silloin kun puolalaiset ministerit marssivat EU:n ministerineuvostojen kokouksiin ja eurokansanedustajat Strasbourgin Eurooppa-palatsiin.

JORI ARVONEN
16.5.1997


POLITIIKKA -SIVULLE