Suomalaisyritykset menestyneet itäisessä Saksassa



- Tehtaamme on uudenaikainen paperitehdas, jonka raaka-aineena on pelkästään keräyspaperia. Tuotantomme perustuu täysin kierrätykseen, mikä on ainutlaatuista, selvittää Sachsen Papierin toimitusjohtaja Heikki Tarvonen.


Yritys on Enson tytäryhtiö ja se sijaitsee vihreällä niityllä Eilenburgissa Leipzigin lähellä. Vuonna 1994 tuotannon aloittanut tehdas kuuluu yrityksiin, jotka ottivat vastaan saksalaisviranomaisten haasteen asettua maan itäosaan Saksojen yhdistyttyä.

Kun Berliinin muuri murtui vuonna 1989, luhistui Itä-Saksan talous. Päivässä oli kaikki muuttunut: valuutan arvo hupeni, hinnat nousivat taivaisiin, monien tuotteiden kotimaiset markkinat pyyhkiytyivät olemattomiin eikä itäsaksalaisia tuotteita enää saanut myydyiksi maailmanmarkkinoille.

Niillä yrityksillä, jotka pystyivät jatkamaan toimintaansa, oli suuria vaikeuksia: monen tuotanto oli vain alle 30 prosenttia länsi-saksalaisyritysten tuotannosta.

Yksityistäminen

Ensimmäisenä toimenpiteenä perustettiin Treuhand -yhtiö johtamaan yksityistämistä. Vuoteen 1994 mennessä idässä oli yksityistetty 15 000 valtion yritystä. Se ei ollut helppo tehtävä - ei ollut mitään mittaa arvioida niiden hintaa. Hinnat muodostuivat sen mukaan, kuinka ostajat arvioivat yrityksiä.

Yhdistymisen jälkeen Saksan "uusiin" osavaltioihin eli Brandenburgiin, Mecklenburg-Etu-Pommeriin, Saksi-Anhaltiin, Saksiin ja Thüringeniin on perustettu yli puoli miljoonaa uutta yritystä.

Yrityksille ja investoijille on tarjottu edulliset ehdot Saksan itäosaan asettumiseksi: verohelpotuksia, edullisia poistomahdollisuuksia ja lainoja, investointitukea 15-35 prosentin verran, matalia vuokria ja länttä pienemmät palkkamenot.

Tähän mennessä suomalaisyritykset ovat perustaneet 38 tytäryhtiötä itäiseen Saksaan. Sachsen Papier kuuluu vuosittaisella 290 000 tonnin sanomalehtipaperituotannollaan ja 300 miljoonan D-markan liikevaihdollaan menestyneimpiin. Tehdas vie ulkomaille puolet tuotannostaan, mutta Saksan markkinaosuus kasvaa.

Erittäin ympäristöystävälliset saksalaiset alkoivat vuonna 1991 noudattaa pakkaussäädöksiä, jotka mahdollistavat pakkausmateriaalien aiempaa paremman kierrätyksen. Keräyssäiliöt on ainakin paperille, metallille ja muoville ja usein vielä eloperäiselle jätteelle.

Sachsen Papier ottaa vastaan pakkaukset, joissa on vihreä kierrätysmerkki, sekä sanomalehti- ja aikakauslehtipaperia.

Suuri osa paperista palautetaan

Keräyspaperin talteenotossa Saksalla on ennätys: yli 70 prosenttia. Suomessa paperista otetaan talteen runsaat 60 prosenttia.

- Saksan paperintuotannon raaka-aineesta 60 prosenttia on keräyspaperia, kun Suomessa keräyspaperin osuus on vain kuusi prosenttia, sanoo Sachsen Papierin rahoitusjohtaja Juha Taavila.

Suomessa määrä on vähäinen, koska Suomessa paperi valmistetaan suurimmaksi osaksi uudesta raaka-aineesta eikä keräyspaperista.

Sachsen Papierin toiminta perustuu muutoinkin ympäristöystävällisille periaatteille. Esimerkiksi päästöt vesistöön ovat paljon pienemmät kuin säädösten määräykset vaativat.
- Saksalainen ympäristölainsäädäntö on hyvin tiukka, ja paperitehtaan on täytettävä noin 3 000 ympäristömääräystä ennen toimiluvan saamista, kertoo ympäristöpäällikkö Ulrich Höke.

Myös muita menestyjiä

Ainutlaatuista liikeideaa toteuttaa myös Metex Deutschland Gmbh, joka toimi jo entisessä DRR:ssä. Vuonna 1991 perustettiin nykyinen yhtiö, joka on erikoistunut vanhojen valssaushiomakoneiden kunnostukseen ja vientiin.

Yhtiö toimii tällä haavaa Thüringenin Meuselwitzissa lähes autioituneessa konttorirakennuksessa, mutta muutto uusiin tiloihin on pian edessä.
- Olemme ostaneet lähes kaikki markkinoilla olleet vanhat hiomakoneet, joten varastot ovat täynnä, sanoo yhtiötä johtava Bernd Palloks.

- Meillä on vientiä jopa Kiinaan, Kaakkois-Aasiaan ja Koreaan.

Useat yritykset valmistavat uusia hiomakoneita, joten kilpailu on kovaa. Metexin kunnostettujen laitteiden hinnat ovat kuitenkin vain noin 60 prosenttia uusiin verrattuna, joten markkinat ovat turvatut pitkiksi ajoiksi.

Treuenbrietzenissä Uponor valmistaa kaasu-, vesi- ja viemäriputkistoja polyetyleenistä. Parisenkymmentä muuta valmistajaa takaavat tiukan kilpailun.
- Tulimme tänne itäiseen Saksaan 1992, koska tuotantomme täytyy tapahtua lähellä kuluttajia, kertoo tehtaan johtaja Hermann D. Lüttinghaus.

Itäisessä Saksassa lähes kaikki putkistot jouduttiin uusimaan Saksojen yhdistyessä. Nyt tämä työ on tehty, mutta muut itäisen Euroopan maat tarjonnevat uusia markkinoita Uponorin kaltaiselle yritykselle.

STT-IA
12.12.1997


TALOUS -SIVULLE