Open Text -hakukone

PolitiikkaKotimaa

Viikon 52 ja 1 varrelta - politiikkaa lyhyesti

(31.12.1996)

Aukioloajoista kapina hallituksessa

Kauppojen aukiolon laajentamista koskeva lakiesitys kaatui yllättäen eduskunnassa torstaina. Eduskunta hylkäsi vapaammat aukioloajat äänin 84-82. Asiasta nousi hallituksessa melkoinen äläkkä. Pääministeri Paavo Lipponen sanoi, että hallitus antaa asiasta uuden, vastaavan lakiesityksen. Hän uhkasi hallituksen kaatuvan, jos sitä ei hyväksytä.

Zyskowicz: Hallitusyhteistyö rapautuu

Viime aikoina hallituksen esitykset ovat muuttuneet tiuhaan tahtiin eduskunnassa. Muutoksia ovat vaatineet usein hallituspuolueiden edustajat. Myös kokoomuksen ryhmässä on esiintynyt hajontaa mm. lääniuudistus- ja energiaverokysymyksissä.

Uusi laki lisää yliopistojen autonomiaa

Uusi yliopistolaki on loppusuoralla. Laki lisää yliopistojen autonomiaa. Opetusministeri Olli-Pekka Heinosen mukaan opetusministeriö olisi halunnut siirtää enemmänkin valtaa yliopistoille, se ei kuitenkaan niille kelvannut.

Suomen kunnat - yhdessä vai yhteen

Suuri on nykyisin kaunista: pankit, paperitehtaat ja muut yritykset on koottava entistä suuremmiksi kokonaisuuksiksi, samoin läänit sekä muut valtion piirijaot, urheiluseurat ja maatilat. Kokonaiset valtiotkin vielä nykyisin omine rahoitusjärjestelmineen on koottava yhteen liitton. Poikkeuksen tekevät kunnat. Varsin yleisesti sekä poliitikot että virkamiehet todistavat tilastoja hyväksikäyttäen, että pienet kunnat ovat tehokkaita.

Poliittista historiaa multimediana

Helsinki Media on tuonut markkinoille CD-ROM Historian, joka on tuottajansa mukaan ”suomenkielinen multimediamatka historian kiehtovaan maailmaan”. Tuote on pakattu näyttävään koteloon, joka houkuttelee ostajaa.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Suomi mukaan Schengenin-sopimukseen. Asp-asuminen edullisinta pitkällä aikavälillä. Joka toinen tyytymätön hallitukseen.

Puolueiden kannatusarviot

Tällä sivulla näet tärkeimpien puolueiden kannatusarviot verrattuna viime eduskuntavaaleihin kolmen tutkimuslaitoksen mittaamana. (Päivitetty 30.12.1996)


Ulkomaat

Unohdettu sota

Yksi maailman unohdetuista sisällissodista jatkuu vuodesta toiseen Sudanissa, jossa etelän mustat alueet pyrkivät irti pohjoisen islamilaisesta hallinnosta. Kumpikaan osapuoli ei ole pystynyt voittamaan sotaa. Nyt pessimistit pelkäävät sen laajenevan valtioiden väliseksi, koska naapurimaat tukevat Sudanin sissiliikkeitä.

Islam koostuu kymmenistä lahkoista

Arabit ja muslimit ovat kautta historian pyrkineet esiintymään yhtenäisenä voimana, jota yhdistää yhteinen uskonto islam. Islam ja arabimaailma eivät ole lainkaan niin yhtenäisiä kuin arabit itse antavat ymmärtää ja länsimaissa usein kuvitellaan.

EU:n laajeneminen lähiajan haaste

Viime aikoina on keskusteltu paljon EU:n talous- ja rahaliiton vaikutuksista sekä siihen mukaan pyrkivistä maista. Eri maiden mahdollisuutta täyttää lähentymiskriteerit on tarkasteltu prosenttiyksiköiden tarkkuudella. Kysymys unionin laajentumisesta on osittain jäänyt EMU:n varjoon, vaikka se on vähintään yhtä merkityksellinen kuin EMU.

Viikon varrelta - politiikkaa lyhyesti

Senaattori rautoihin - asianajaja hautaan. Autopommi poliitikolle Medellinissä. Majorin hallitus vaivoin pystyssä. Vihreä loikkasi Saksassa.ETUSIVULLE